تأثیر مصرف قهوه بر فشار خون

تغذیه سالم

تأثیر مصرف قهوه بر فشار خون

قهوه یکی از پر مصرف‌ترین نوشیدنی‌های مورد استفاده است که در اغلب کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در کشور خودمان، ایران هم تا نزدیک به صد سال پیش، مصرف قهوه به عنوان نوشیدنی رایج بین مردم رواج داشته است. انواع آن به صورت قهوه‌های دانه‌ای و قهوه فوری به صورت روزافزون مورد استفاده افراد به ویژه جوانان است.

یکی از سوالات شایع افراد سالم و بیماران قلبی در مورد ارتباط مصرف قهوه با بیماری‌های قلبی و به ویژه فشارخون است. اینکه آیا مصرف قهوه اثرات مثبت یا منفی بر روی سلامت قلب و فشارخون دارد؟ یا مصرف قهوه دارای چه اثراتی بر روی بدن و سلامت سیستم قلبی و عروقی است؟ در ادامه مقاله تأثیر مصرف قهوه بر فشار خون با برکه فود همراه باشید تا این موضوع را برررسی کنیم.

قهوه و تأثیر مصرف قهوه بر فشار خون چیست؟

قهوه جزو نوشیدنی‌های حاوی “کافئین” است. هر فنجان متوسط قهوه تقریبا حاوی 200 تا 300 میلی گرم کافئین است. کافئین به گروهی از ترکیبات غذایی تعلق دارد که به “محرک‌ها” معروف هستند. محرک‌ها ، باعث افزایش میزان فعالیت مغز و سیستم عصبی مرکزی می‌شوند. که در اثر آن میزان هوشیاری فرد افزایش پیدا کرده و در اثر تحریک سیستم اعصاب معروف به “سمپاتیک” میزان ضربان قلب بالا می‌رود. در نهایت فشارخون به صورت مختصر افزایش پیدا می‌کند. تا شخص آماده برای واکنش‌های سریع و فعالیت‌های ذهنی و بدنی باشد. به همین دلیل است که اغلب افراد بعد از مصرف قهوه، احساس سرحال بودن، تمرکز و انرژی بیشتری برای انجام کارهای ذهنی و بدنی پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید:  تغذیه مناسب در ماه رمضان

این اثرات در محرک‌های قوی مانند کوکایین و آمفتامین به صورت حداکثری و با شدت بسیار زیادی بروز می‌کند. می‌تواند موجب ضربان قلب بسیار شدید، افزایش ناگهانی فشارخون، اسپاسم عروق بدن و ایجاد توهم و اضطراب شدید گردد. مسلماً هم برای بدن و هم برای سیستم قلب و عروق مضرات جدی به دنبال دارد

تاثیر مصرف قهوه بر فشار خون

مصرف قهوه باعث چه تغییراتی بر قلب افراد سالم می شود؟

اگرچه پاسخ بدن افراد مختلف به مصرف قهوه می‌تواند متفاوت از دیگران باشد. ولی به صورت کلی مهم‌ترین اثر حاد مصرف قهوه و ترکیبات کافئین‌دار بر روی قلب عبارت است از افزایش ضریان قلب. اغلب افراد بعد از مصرف قهوه تا دو ساعت دچار افزایش ده تا بیست عددی در تعداد ضربان قلب خواهند شد. می‌تواند به صورت طپش قلب یا احساس کوبیدن قلب در قفسه سینه احساس شود.

البته این اثر در افرادی که به صورت روزانه و دائمی از قهوه استفاده می‌کنند کمتر دیده می‌شود. این افراد به دلیل ایجاد تحمل در سیستم عصبی و قلب و عروق معمولا تغییری در ضربان قلب احساس نمی‌کنند. در عوض این اثر در بعضی از افراد بسیار شدید و علامتدار است. برخی از افراد با مصرف قهوه احتمال دارد دچار ضربان قلب‌های شدید و آریتمی قلبی گردند. البته این نوع از پاسخ شدید بسیار ناشایع بوده و در افراد سالم کمتر دیده می‌شود.

آیا قهوه فشارخون را افزایش می‌دهد؟

مصرف قهوه در افرادی که به صورت دائمی از آن استفاده نمی‌کنند می تواند موجب افزایش فشارخون گردد. این افزایش خون معمولا گذرا بوده و فقط به اندازه چند میلی متر جیوه است. این افزایش فشارخون در افرادی که به صورت دائمی و روزانه قهوه مصرف می‌کنند، دیده نمی‌شود. حتی گزارش‌هایی وجود دارد که مصرف مزمن و روزانه قهوه به میزان 3 تا 4 فنجان در روز می‌تواند فشارخون را به میزان خفیف کاهش دهد.

بیشتر بخوانید:  خواص روغن هسته انار؛ ۹ خاصیت درمانی یکی از غنی‌ترین منابع ویتامین C

در افرادی که بیماری فشارخون دارند هم مانند افراد سالم مصرف یکباره قهوه به صورت حاد می‌تواند فشارخون را افزایش دهد. به ویژه در افرادی که فشارخون درمان نشده دارند و فشارخون آن‌ها سخت کنترل می‌شود. مصرف قهوه می‌تواند باعث به هم خوردن فشارخون آن‌ها و افزایش ناگهانی آن شود. با این حال اثرات قهوه در افرادی که فشارخون آن‌ها کنترل شده است، ناچیز است. این افراد می‌توانند از قهوه استفاده کنند به ویژه در افرادی که به صورت مزمن و روزانه از قهوه استفاده می‌کنند. برخی از مطالعات نشان دهنده کنترل بهتر و پایدارتر فشارخون بالا در افرادی که روزانه 3 تا 4 فنجان قهوه مصرف می‌کنند، هستند.

آیا نوع قهوه در اثرات آن بر فشارخون تاثیر دارد؟

اگر تصمیم به مصرف قهوه دارید از دانه های پودر شده قهوه استفاده نمایید. علاوه بر این سعی کنید از قهوه‌های آماده حاوی پودر کرم و شکر استفاده نکنید. استفاده از کرم همراه با قهوه یا پودر آن که حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع است می‌تواند سلامتی قلب شما را به خطر اندازد. مصرف شکر همراه با قهوه هم از دیگر مواردی است که می‌تواند با افزایش کالری دریافتی شما باعث افزایش تری گلیسرید و قند خون شما شود.

نتیجه گیری

مصرف قهوه نه تنها برای فشارخون مضر نیست بلکه افراد با فشارخون بالا هم می‌توانند از آن استفاده نمایند. به شرطی که فشارخون آن‌ها از قبل با استفاده از دارو و روش‌های غیردارویی کنترل شده باشد.

افرادی که فشارخون کنترل نشده دارند یا فشارخون آن‌ها مکررا به صورت حمله‌ای افزایش پیدا می‌کند، بهتر است تا زمان کنترل فشارخون از مصرف قهوه پرهیز نمایند.

بیشتر بخوانید:  فواید برنج قهوه‌ای

مصرف مزمن و روزانه قهوه اثرات به مراتب مفیدتر و بهتری نسبت به مصرف موردی و گهگاهی آن دارد.

مقالات مشابه

, , , , , , , ,
نوشتهٔ پیشین
طرز تهیه ماکارونی سبزیجات
نوشتهٔ بعدی
تاثیر مصرف شیر مادر بر کودک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست