سنگک حاوی ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آهن است. سنگک از آرد سبوس دار درست می شود. از ویژگی های خوب سنگک ،طعم، عطر، مغذی بودن و قابلیت سیرکنندگی آن است. شیوه پخت سنتی و شکل و طعم متمایز آن از سایر نان ها باعث شده در فرهنگ و سفره ایرانی ارزش بالایی داشته باشد و به خصوص برای صبحانه، وجود سنگک در اولویت قرار دارد.
سنگک برای کودکان نیز بسیار مفید است، مخصوصاً در دورانی که سلول های عصبی در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس دار سبب باهوشی و رفتار خوب کودکان می شود. از طرفی چون برای سنگک، بیشتر از آرد کامل استفاده می شود و آرد کامل، ویتامین ها و املاح آن حفظ شده است، مصرف این نوع بیشتر توصیه می شود. که به دلیل این که فیبر زیادی دارد، هضم آن آسان و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
قدیمی ترین نان ایرانی
سنگک یکی از قدیمی ترین نان های ایرانی است.به طوری که برخی قدمت این نان را پیش از ورود اسلام به ایران و برخی نیز عهد شاهان صفوی می دانند. در میان نان های سنتی و ملی ایران ، لواش، تافتون و بربری، سنگک از نظر کارشناسان تغذیه، بهترین نوع است و حتی برخی با اغراق آن را بهترین نوع نان در دنیا می دانند. (برخی نقل ها نیز قدمت سنگک را قبل از ورود اسلام به ایران و در زمان پادشاهان ساسانی می دانند.)
خواص سنگک سبوس دار
سنگک سبوس دار که از نظر مزه، طعم، هضم و سلامت بهترین نان ایرانی است .از ترکیب آرد مرغوب و سالم، آب و نمک پخته می شود. آن چه بیش از همه موجب شده صدر نان های سنتی ایران قرار گیرد؛ آرد آن است. آرد سنگک سبوس دار باید از گندم مرغوب و سالم و بدون هیچ نوع آرد دیگری مانند آرد جو یا حبوبات باشد.
میزان سبوس گیری آرد سنگک سبوس دار، باید 7 درصد باشد اما برخی نانواها از آرد تافتون یا لواش که میزان سبوس گیری آن ۱۳ درصد است، استفاده می کنند. هر چند سبوس گیری بالا موجب می شود نان قدری شفاف تر شود اما کیفیت لازم را ندارد. سنگک سبوس دار فقط یک غذای سیرکننده نیست. منبعی از کربوهیدرات، فیبر، روغن، املاح و برخی ویتامین هاست. یعنی بخش زیادی از آن چه بدن ما برای سوخت و ساز نیاز دارد، در این ماده غذایی وجود دارد.
برای دیدن مقالات بیشتر اینجا کلیک کنید.