شله زرد
شله زرد یکی از انواع دسرهای خوشمزه و بسیار پرطرفدار ایرانی است که به دو صورت سرد و گرم سرو می شود. این دسر سنتی و قدیمی به عنوان یک دسر مناسبتی هم شناخته شده که در مناسبتهای مذهبی به صورت نذری در میان مردم پخش میشود. شله زرد گزینه مناسبی برای ماه مبارک رمضان میباشد. میتوان شله زرد را به صورت قالبی یا به صورت تک نفره تهیه نمود. شله زرد یکی از اصیلترین دسرهای ایرانی میباشد که در کرمان به نام ابراهیم خانی معروف است. نکته جالب در مورد شله زرد این است که مانند غذاهایی مثل قیمه و عدس پلو به عنوان یک غذای مناسبتی شناخته میشود. به همین دلیل معمولا در مناسبتهای خاص مذهبی برای پخش کردن به صورت نذری به مقدار زیاد طبخ میشود. در ادامه این مقاله از وبسایت برکهفود طرز تهیه یک شله زرد خوشمزه و لذیذ را به شما آموزش میدهیم.
مواد لازم شله زرد
- برنج نیمدانه ایرانی ۱ پیمانه
- شکر ۲ پیمانه
- کره ۵۰ گرم
- گلاب ۱/۲ پیمانه
- دارچین به میزان لازم
- خلال بادام نصف لیوان
- نمک ۱/۲ قاشق چایخوری
- زعفران ۱ قاشق چایخوری
- عرق هل یا هل دم کرده ۳ ق غذا خوری
مرحله اول
برای تهیه شله زرد مجلسی و خوشمزه ابتدا برنج را از شب قبل درون یک کاسه بزرگ و جادار میریزیم. سپس به حدی آب اضافه میکنیم که سطح آب ۲ بند انگشت بالاتر از سطح برنج باشد. توجه داشته باشید نیاز به استفاده از نمک نیست.
مرحله دوم
در این مرحله ۳۰ دقیقه قبل از شروع آشپزی خلال بادام و خلال پسته را داخل یک کاسه میریزیم و نصف پیمانه گلاب اضافه کنیم. این کار باعث میشود که خلال پسته و بادام به خوبی خیس بخورند و معطر و نرم شوند.
مرحله سوم
برنج خیسانده شده را با آب روی حرارت متوسط قرار میدهیم و اجازه میدهیم به مدت یک ساعت بپزد و به قول معروف دانه برنجها بشکفد. بعد از این مدت زعفران را به آن اضافه میکنیم و بعد از ده دقیقه شکر را میریزیم.
مرحله چهارم
سپس به مدت یک ربع اجازه میدهیم تا شکر داخل آن حل شود. به این نکته مهم توجه داشته باشید که هیچ وقت زعفران را بعد از شکر اضافه نکنیم. چون شکر باعث میشود زعفران به خوبی رنگ به برنج ندهد و رنگ شله زرد عالی نشود.
مرحله پنجم
نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که بعد از اضافه کردن شکر شله زرد رقیقتر میشود، پس قبل از اضافه کردن شکر میزان غلظت را تست میکنیم. حالا نوبت اضافه کردن خلالها همراه با گلاب، عرق هل و کره است.
مرحله ششم
وقتی همه اینها را اضافه کردیم یک ربع به آن زمان میدهیم تا جا بیفتد و زیر حرارت را خاموش میکنیم. روی درب قابلمه دم کنی میگذاریم و یک ربع اجازه میدهیم با شعله خاموش و با حرارت خودش دم بکشد.
مرحله هفتم
این کار باعث میشود که شله زرد بعد از سرد شدن، روی آن ترک نخورد و آب نیندازد. شله زردها را داغ داخل کاسهها سرو میکنیم و کمی که خنک شد و رویه گرفت، با خلال پسته و بادام و دارچین تزیین میکنیم.
مرحله هشتم
نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که شله زرد بعد از سردشدن غلیظ تر میشود پس خیلی سفت بر نداریم. میتوانیم از شب قبل برنج را با هفت پیمانه آب بگذاریم خیس بخورد و زعفران را همهمان موقع به آن اضافه کنیم. توجا داشته باشید طبق تجربه این روش بهتر است.
آب انداختن شله زرد
یکی از مشکلاتی که پس از پخت شله زرد با آن مواجه میشویم این است که وقتی شله زرد را در یخچال قرار میدهیم مانند فرنی آب میاندازد. با این عمل ظاهر و طعم آن تحت تاثیر قرار میگیرد. دلیل این مشکل این است که آب موجود در شله زرد تبخیر نشده است.
پس از اینکه شله زرد به طور کامل اماده شد، بهتر است که شعله پخش زیر آن قرار دهیم. بعد از آن اجازه دهیم به مدت یک ساعت دیگر روی حرارت ملایم بماند. این کار باعث میشود تا تمام آب اضافی موجود در شله زرد تبخیر شود و دیگر آب نیندازد.
در صورتی که تمایل دارید شله زرد خود را با خلال بادام خوشمزه و اورگانیک درست کنید توصیه میکنیم از خلال بادام خانگی استفاده کنید.
نکات مهم برای پخت شله زرد
- بهتر است برای پخت شله زرد از برنج نیم دانه استفاده کنید. اگر برنج نیم دانه در دسترس ندارید و از برنج درسته استفاده میکنید، میزان آب برنج را بیشتر کنید. این کار به خاطر این است که دانههای برنج کاملا له شوند و درشت نباشند.
- در زمان پخت برنج اگر احساس کردید که آب برنج کم شده و برنج هنوز کال است، حتما آب جوش به برنج اضافه کنید. توجه داشته باشید از اضافه کردن آب سرد خودداری کنید.
- توجه داشته باشید که شکر و زعفران را حتما زمانی به برنج اضافه کنید که کاملا پخته و له شده باشد. در غیر این صورت شله زرد شما جا افتاده و خوشرنگ نخواهد شد.