خواص قارچ‌ها

تغذیه سالم

خواص قارچ‌ها

یکی از مواد غذایی که امروزه بیشتر از گذشته روانه‌ی سفره‌های ما ایرانی‌ها شده است و در دل همه‌ی افراد هم جا دارد قارچ‌ها هستند. امروز می‌خواهیم نگاهی به حقایق تغذیه‌ای آن‌ها بیندازیم. همچنین ببینیم فقط مزه‌ی آن‌هاست که مورد پسند است یا در موارد دیگری هم می‌توان روی آن‌ها حساب باز کرد؟ قارچ‌ها، که در دنیای غذاها در گروه سبزی‌ها طبقه‌بندی می‌شوند، از لحاظ فنی جزو گیاهان نیستند بلکه به دسته قارچ‌ها برمی‌گردند. اما با این حال به دلیل خواص مهم و فراوان تغذیه‌ای که دارند در سبد سبزیجات مورد استفاده قرار می‌گیرند. قارچ‌ها که معمولا به رنگ سفید هم هستند جایگاه ویژه‌ای در این سبد ویتامین پیدا کرده و خیلی از نظر‌ها را تغییر دادند. در ادامه این مقاله از وب‌سایت برکه‌فود به بررسی خواص قارچ‌ها می‌پردازیم.

خواص قارچ‌ها

تنظیم سطح کلسترول

قارچ کلسترول و چربی ندارد و میزان کربوهیدراتش هم کم است؛ پس مقدار زیادی پروتئینِ کم‌چرب به بدن‌تان می‌رساند. یکی دیگر از خواص قارچ این است که فیبر و آنزیم‌های خاصی در آن وجود دارند که به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کنند. تازه، پروتئین کم‌چربی که در قارچ وجود دارد، موقع هضم به سوختن کلسترول بیشتر کمک می‌کند. توازن و تعادل بین سطح کلسترول بد (LDL) و کلسترول خوب (HDL) برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی مثل تصلب شرایین، حمله‌ی قلبی و سکته ضروری است.

درمان کم‌خونی

کسانی که کم‌خونی دارند در واقع سطح آهن خون‌شان پایین است، در نتیجه همیشه احساس خستگی و سردرد دارند، عملکردِ سیستمِ عصبی‌شان کاهش می‌یابد و مشکل سوءِهاضمه دارند. قارچ یک منبع خوب آهن است و ۹۰ درصد این آهن توسط بدن جذب می‌شود.‌ با جذب آهن، خون می‌تواند گلبول‌های قرمز بیشتری تولید کند که باعث می‌شود یکی دیگر از فواید قارچ، کمک به سلامتی و افزایش قدرت فرد باشد.

بیشتر بخوانید:  روش نگهداری طولانی مدت قارچ در یخچال و فریزر

پیشگیری از سرطان سینه و پروستات

قارچ سرشار از بتاگلوکان و اسید لینولئیک کُنژوگه (Conjugated Linoleic Acid) است. این مواد خاصیت ضدسرطانی دارند و برای پیشگیری از سرطان سینه و پروستات خیلی مفید هستند.‌ به علاوه اسید لینولئیک آثار مضر استروژن اضافی در بدن را هم متوقف می‌کند. مقدار زیاد و اضافی استروژن بعد از یائسگی مهم‌ترین دلیل سرطان سینه در خانم‌هاست. از طرف دیگر بتاگلوکان از رشد سلول‌های سرطان پروستات جلوگیری می‌کند و تحقیقات زیادی خواص ضدتومور قارچ را اثبات کرده‌اند.

خواص قارچ

دشمن دیابت

یک خاصیت دیگر قارچ مبارزه با دیابت است. قارچ یک رژیم غذایی کم‌انرژی عالی برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می‌شود.‌ این گیاه چربی و کلسترول ندارد، سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، فیبر و آب است و کربوهیدرات کمی هم دارد. به علاوه قارچ مقدار زیادی انسولین و آنزیم‌های طبیعی دارد که به شکستن قند و نشاسته‌ی موجود در غذا کمک می‌کنند. این هم یکی دیگر از خواص قارچ‌ها بشمار می‌رود که گنجاندن آن در برنامه غذایی را توجیح می‌کند.

کمک به سلامت استخوان

قارچ یک منبع غنی از کلسیم است. این ماده برای قدرت و استحکام استخوان فایده‌ی زیادی دارد. اگر قارچ را به طور مداوم در رژیم غذایی‌تان بگنجانید خطر ابتلا به پوکی استخوان، درد مفاصل و کاهش تحرک را کاهش می‌دهید.

کمک به جذب مواد مغذی

ویتامین D به سختی در سبزیجات پیدا می‌شود و در واقع شکل خوراکی این ویتامین خیلی کم است. اما قارچ سرشار از ویتامین D است و این ویتامین به جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر کمک می‌کند. به علاوه قارچ مقدار زیادی کلسیم و فسفر هم دارد. حالا که می‌دانید قارچ حاوی چه مواد و ویتامین‌های مفیدی است و با فواید قارچ برای سلامتی آشنا هستید باید هر وقت توانستید قارچ بخورید.

بیشتر بخوانید:  خوراکی هایی که ویتامین D را تأمین می کنند

کنترل فشار خون بالا

تحقیقات زیادی نشان می‌دهند که قارچ مقدار زیادی پتاسیم دارد. این ماده به گشاد شدن رگ‌ها کمک می‌کند و کشش و فشار رگ‌ها را کاهش می‌دهد، در نتیجه فشار خون پایین می‌آید. فشار خون بالا عوارض و خطرهای مرگ‌آوری مثل سکته و حمله‌ی قلبی دارد. پتاسیم با افزایش جریان خون و اکسیژن به مغز، فعالیت اعصاب‌تان را تحریک می‌کند و باعث می‌شود هوشیاری‌ و آگاهی‌تان بیشتر شود. تحقیقات نشان داده‌اند که با افزایش سطح پتاسیم، هوشیاری و دانش هم بالا می‌رود.

موارد فوق تنها بخشی از خواص قارچ‌ها می‌باشد که برای شما آورده‌ایم. این ماده غذایی بی‌شمار خواص دارد که خوردن آن را توصیه می‌کنیم.

توصیه‌هایی برای نگهداری قارچ

  • هنگام خرید، قارچ‌هایی را انتخاب کنید که سفت، خشک و بی‌لک هستند. قارچ‌های لزج و پلاسیده را انتخاب نکنید. خرید قارچ بسته‌بندی شده بهتر از قارچ فله است. از تولیدکنندگان و فروشنگان معتبر و قابل‌اطمینان قارچ بخرید.
  • بهتر است قارچ را تا پیش از زمان پخت نشویید. قارچ را در یخچال نگه دارید. پیش از مصرف، قارچ‌ها را خوب بشویید و همه خاک یا گل آن را بگیرید. اگر لازم است قسمت انتهایی ساقه را جدا کنید.
  • هرگز در طبیعت و از روی درختان قارچ نچینید، مگر اینکه برای شناسایی انوع مختلف قارچ و گونه‌های خوراکی آن آموزش دیده باشید. قارچ‌های وحشی اغلب دارای فلزات سنگین و آلاینده‌هایی هستند که ممکن است به‌شدت سمی باشند.

خطرات احتمالی قارچ

قارچ می‌تواند خطرناک هم باشد! قارچ‌ها انواع مختلفی دارند که خیلی‌هایشان سمی هستند و نمی‌شود آنها را خورد اما، ظاهر آنها با انواع خوراکی‌شان مو نمی‌زند.‌ پس الان که خواص قارچ خوراکی برای سلامتی را می‌دانید، نباید هیجان‌زده شوید و هر نوع قارچی را که در جنگل دیدید بخورید. مگر اینکه از قبل برای شناخت قارچ‌ها آموزش دیده باشید.‌ قارچ‌ها می‌توانند به خوبی، مواد خوب یا بدی را که در محل رشدشان وجود دارد، جذب کنند. این قابلیت باعث می‌شود که خواصِ قارچ برای سلامتی هم این‌قدر زیاد باشند و هم، این‌قدر خطرناک. ‌یک قارچ سمی در غذا می‌تواند خیلی‌ها را مسموم کند و باعث بیهوشی، مسمومیت گوارشی، تهوع، استفراغ، تشنج، درد شدید و جنون شود.‌ حتی بعضی از انواع قارچ می‌توانند کشنده باشند. پس قارچ‌هایی را که رنگ‌شان عوض شده یا با رنگ قارچ‌های معمولی متفاوت است، اصلا نخورید.

مقالات مشابه

, , ,
نوشتهٔ پیشین
شیرینی نخودچی
نوشتهٔ بعدی
مراقبت از پوست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست