اهمیت مصرف صبحانه
ممکن است که این سؤال در ذهنتان ایجاد شود که چرا اهمیت مصرف صبحانه برای سلامتی فراوان است؟ صبحانه موجب میشود که هر چه در طول روز کلسیم و روی و آهن مصرف میکنیم جذب بدن شود و باعث ایجاد انرژی و سرخوشی در تمامروز میشود. مخصوصاً خانوادههایی که فرزندانشان به مدرسه میروند، حتماً باید به کودکان خود قبل از رفتن به مدرسه صبحانه بدهند تا بتوانند در مدرسه و در کلاس فعالیت بیشتری داشته باشند. صبحانه در رفتار فرد نیز تأثیر میگذارد و کسانی که میلی به خوردن صبحانه ندارند در طول روز بیحوصله میباشند و نشاطی ندارند.
مطالعات بسیاری نشان داده که خوردن صبحانه به حفظ سلامتی، ازجمله تقویت حافظه و تمرکز و پایین آمدن کلسترول بد (LDL) کمک میکند. از طرف دیگر احتمال ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و اضافه وزن را کاهش میدهد. با ما تا آخر این مقاله از برکهفود همراه باشید تا دلایل اهمیت مصرف صبحانه و عواقب عدم مصرف این وعده غذای مهم را مورد بررسی قرار دهیم.
اهمیت مصرف صبحانه برای کودکان
اهمیت و ارزش صبحانه برای سلامتی بسیار فراوان است و نه تنها برای کودکان، بلکه برای تمام ردههای سنی مؤثر و مفید است. کسانی که از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند، آسیبهای جدی به بدن خود وارد میکنند. یکی از دلایلی که کودکان از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند این است که تازه از خواب بیدار شده و میلی به خوردن صبحانه ندارند. بیشتر کودکان از خوردن صبحانه دوری میکنند و با بهانههای مختلف خود را توجیه میکنند.
یکی از راهکارهای مناسب برای افزایش اشتهای آنها ایجاد تنوع در صبحانه است. اگر صبحانه در هر روز تکراری و به یک صورت باشد، میل و رغبت به آن کاهش پیدا میکند. در این زمینه میتوان با درست کردن صبحانههای متنوع اشتهای کودکان را به این وعده غذایی افزایش داد. عدهای از كودكان انواع غذاهای گرم مانند انواع ساندویچ، عدسی و … را به نسبت صبحانههای معمول بیشتر دوست دارند. توجه به این خواسته كودكان راهکاری مناسب برای ایجاد تمایل به مصرف صبحانه است.
دلایل اهمیت مصرف صبحانه
تقویت و بهبود سوختوساز بدن
صبح هنگام و زمانی که از خواب بیدار میشوید، سطح قند خونتان بهطور طبیعی کم است. زیرا بدن شب گذشته از ذخایر قند خود برای سوخترسانی استفاده کرده است. این امر باعث میشود که سوختوساز بدن شما بهطور خودکار آغاز شود، به همین دلیل است که صبحها احساس لاغری میکنید. اما هنگامیکه یک صبحانه غنی از مواد مغذی میخورید، مجدداً سوختوساز بدنتان آغاز میشود تا از این طریق انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه تأمین گردد.
جلوگیری از چاقی و اضافه وزن
اگر اهل میل کردن وعده صبحانه نیستید، بدن خود را از سوخت موردنیاز برای شروع روز محروم میکنید. درنتیجه، بدن انرژی کافی برای انجام کارهای روزانه را نخواهد داشت. این امر منجر به پرخوری در طول روز میشود. کسانی که کربوهیدرات فرآوری شده فراوانی مانند غلات شیرین، انواع شیرینی، نان سفید، ژله و سایر غذاهای فرآوری شده را برای صبحانه انتخاب میکنند نیز دچار پرخوری میشوند.
تأثیرات مثبت بر حالات روحی و عملکرد مغز
صبحانه، بهعنوان وعده اصلی، نقش مهمی در نحوه عملکرد مغز دارد. مغز اندام پیچیدهای است که برای داشتن عملکرد بهتر، به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد. به همین دلیل است که بیشتر افرادی که صبحانه نمیخورند، احساس کسلی و خوابآلودگی دارند.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
مشکلات قلبی با تغییرات هورمونی برای حفظ سطح قند خون و گرایش به افزایش وزن در بیمارانی که از صبحانه صرفنظر میکنند، ارتباط مستقیم دارد. این تغییرات منجر به ایجاد پلاکتهایی در عروق شده و شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد.
کاهش احتمال ابتلا به دیابت
نخوردن یک صبحانه مقوی و سالم، سطح قند خون شمارا مختل میکند. همچنین زنانی که بهطور مرتب صبحانه نمیخورند، حدود 20٪ خطر ابتلایشان به دیابت نوع 2 را افزایش میدهند.
پایین آمدن سطح کورتیزول
زنانی که صبحانه نمیخورند کورتیزول (هورمون استرس) و فشارخون بالاتری نسبت به خانمهایی که صبحانه میخوردند، دارند.
کاهش التهابات مزمن
افرادی که صبحانه را حذف میکنند ممکن است دچار انعطافپذیری متابولیکی شوند، بدین معنی که بدن آنها در انتقال منبع سوخت خود از گلوکز به چربی و برعکس مشکل پیدا خواهد کرد. در دراز مدت، این مسئله میتواند به التهاب مزمن منجر شود و خطر ابتلای آنها را دیابت نوع ۲ و چاقی افزایش دهد.
تأمین ویتامینها و مواد معدنی بدن
خوراکیهایی که در وعده صبحانه خورده میشوند سرشار از مواد مغذی اساسی مانند فولات، کلسیم، آهن، ویتامینهای گروه ب و فیبر هستند. صبحانه مقدار زیادی از مواد مغذی روزانه شما را تأمین میکند. در حقیقت، افرادی که صبحانه میخورند، بیشتر از سایر افراد ویتامینها و مواد معدنی موردنیاز روزانه را دریافت میکنند.